Házisajt.hu 
Hortig Rezső családi gazdasága

Házisajtok Lajosmizséről. Az egészség forrása.
Email: info@hazisajt.hu

 Kis hazai sajttörténet ...............

A honfoglaló õseink a tejelõ állatok közül a lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, bivalyt és a tevét tenyésztették és tejüket hasznosították.A honfoglalást megelõzõ idõben már ismertük a tejfeldolgozás néhány ágát.

A mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak igen késõn fejlõdött ki, bár õseink ismerték a sajtot és vajat is. Az elsõ tejgazdaságot  a XVIII.sz.végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A  sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették.
 
A kezdeti sikereken felbuzdulva 1883-ban megalakult a "Budapesti Központi Tejcsarnok Szövetség", amely révén már 1884-ben palackozott tejet hoztak forgalomba. A tejgazdaságok fellendülése során ígény merült fel az oktatásra, így létrejöttek szakképzõ iskolák.

A sajtkészítés technológiájában nagy fejlõdést jelentett a sajtok pasztõrözött tejbõl készítésének megindulása. Ez azt eredményezte, hogy 1904-ben bevezették a sajtkultúrák készítését és ezek használatának elterjedését. A háborúk során sokat változtak az emberek tej-és sajtfogyasztási szokásai. A második világháború után a nagyüzemek államosításával megindult a gyártási profilok kialakítása.A mûszaki és technológiai fejlõdés napjainkban is folyik.
 
Ennek egyik példája Szekszárdon  lévõ üzem, ahol néhány sajt gyártása szinte teljesen automatizált. Visszatérve a gyökerekhez az utóbbi években egyre nagyobb igény merült fel a házilag elõállított élelmiszerekre, így a házi sajtokra is.
 
A régi paraszti kultúrában kialakult receptek alapján, de modern eszközök segítségével, kézi munkával készülnek.


Sajtkészítés Nálunk

felmelegites
 1.Felmelegítjük a tejet.
 
 
 
oltás
2.A megfelelõ hõmérsékleten hozzáadjuk az oltót.
 
 
 
aludtej
3.Az oltó hatására a tej megalszik.
 
 
feltörés
4.Az alvadék feltörése.
 
 
Savó leszedése
5.A savó leszedése
 
 
Ízesítés
6.A töret fûszerezése (zöldfûszerek,v.magvak)
 
 
Formába szedés
7.A töret formába szedése.
 
 
Csorgatás
 8.Csorgatás
 
 
Forgatás
9.Forgatás.
 
 
Savó melegítése
10.A visszamaradt savót újra felmelegítjük.
 
 
Zsendice
 11.Forrás után leszedjük a zsendicét.
 
 
Zsendice
12. A zsendice
 
 
Savó melegitése
13. Savas közeg hatására ismét kicsapódnak a fehérjék.
 
 
 
 
Orda
14.Elkészül az orda és a rikotta is.
 
We use cookies
Weboldalunkon sütiket használunk. Némelyikük elengedhetetlen a webhely működéséhez, míg mások segítenek nekünk a webhely és a felhasználói élmény javításában (nyomkövetési sütik). Ön maga döntheti el, hogy engedélyezi-e a sütik használatát vagy sem. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.