Házisajt, az egészség forrása - Sajtkészítés
Magunkról arrow Sajtkészítés
Sajtkészítés
Kis hazai sajttörténet ...............

A honfoglaló őseink a tejelő állatok közül a lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, bivalyt és a tevét tenyésztették és tejüket hasznosították.A honfoglalást megelőző időben már ismertük a tejfeldolgozás néhány ágát.

A mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak igen későn fejlődött ki, bár őseink ismerték a sajtot és vajat is. Az első tejgazdaságot  a XVIII.sz.végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A  sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették.
 
A kezdeti sikereken felbuzdulva 1883-ban megalakult a "Budapesti Központi Tejcsarnok Szövetség", amely révén már 1884-ben palackozott tejet hoztak forgalomba. A tejgazdaságok fellendülése során ígény merült fel az oktatásra, így létrejöttek szakképző iskolák.

A sajtkészítés technológiájában nagy fejlődést jelentett a sajtok pasztőrözött tejből készítésének megindulása. Ez azt eredményezte, hogy 1904-ben bevezették a sajtkultúrák készítését és ezek használatának elterjedését. A háborúk során sokat változtak az emberek tej-és sajtfogyasztási szokásai. A második világháború után a nagyüzemek államosításával megindult a gyártási profilok kialakítása.A műszaki és technológiai fejlődés napjainkban is folyik.
 
Ennek egyik példája Szekszárdon  lévő üzem, ahol néhány sajt gyártása szinte teljesen automatizált. Visszatérve a gyökerekhez az utóbbi években egyre nagyobb igény merült fel a házilag előállított élelmiszerekre, így a házi sajtokra is.
 
A régi paraszti kultúrában kialakult receptek alapján, de modern eszközök segítségével, kézi munkával készülnek.


Sajtkészítés Nálunk

felmelegites
 1.Felmelegítjük a tejet.
 
 
 
oltás
2.A megfelelő hőmérsékleten hozzáadjuk az oltót.
 
 
 
aludtej
3.Az oltó hatására a tej megalszik.
 
 
feltörés
4.Az alvadék feltörése.
 
 
Savó leszedése
5.A savó leszedése
 
 
Ízesítés
6.A töret fűszerezése (zöldfűszerek,v.magvak)
 
 
Formába szedés
7.A töret formába szedése.
 
 
Csorgatás
 8.Csorgatás
 
 
Forgatás
9.Forgatás.
 
 
Savó melegítése
10.A visszamaradt savót újra felmelegítjük.
 
 
Zsendice
 11.Forrás után leszedjük a zsendicét.
 
 
Zsendice
12. A zsendice
 
 
Savó melegitése
13. Savas közeg hatására ismét kicsapódnak a fehérjék.
 
 
Orda
14.Elkészül az orda és a rikotta is.
 
 

Média riportok

 

Riport az MR1-Kossuth Rádió Arcvonások c. műsorából -2013

 


Riport az MR1-Kossuth Rádió Közelről c. műsorából- 2010


 

Riport a Duna TV Gazdakör c. 
műsorában

Kattintson a megtekintéshez!

Szavazások

Értékelje honlapunkat