Magunkról
Sajtkészítés

Sajtkészítés |
Kis hazai sajttörténet ............... A honfoglaló őseink a tejelő állatok közül a lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, bivalyt és a tevét tenyésztették és tejüket hasznosították.A honfoglalást megelőző időben már ismertük a tejfeldolgozás néhány ágát. A mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak igen későn fejlődött ki, bár őseink ismerték a sajtot és vajat is. Az első tejgazdaságot a XVIII.sz.végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették. A kezdeti sikereken felbuzdulva 1883-ban megalakult a "Budapesti Központi Tejcsarnok Szövetség", amely révén már 1884-ben palackozott tejet hoztak forgalomba. A tejgazdaságok fellendülése során ígény merült fel az oktatásra, így létrejöttek szakképző iskolák. A sajtkészítés technológiájában nagy fejlődést jelentett a sajtok pasztőrözött tejből készítésének megindulása. Ez azt eredményezte, hogy 1904-ben bevezették a sajtkultúrák készítését és ezek használatának elterjedését. A háborúk során sokat változtak az emberek tej-és sajtfogyasztási szokásai. A második világháború után a nagyüzemek államosításával megindult a gyártási profilok kialakítása.A műszaki és technológiai fejlődés napjainkban is folyik. Ennek egyik példája Szekszárdon lévő üzem, ahol néhány sajt gyártása szinte teljesen automatizált. Visszatérve a gyökerekhez az utóbbi években egyre nagyobb igény merült fel a házilag előállított élelmiszerekre, így a házi sajtokra is. A régi paraszti kultúrában kialakult receptek alapján, de modern eszközök segítségével, kézi munkával készülnek. Sajtkészítés Nálunk ![]() 1.Felmelegítjük a tejet. ![]() 2.A megfelelő hőmérsékleten hozzáadjuk az oltót. ![]() 3.Az oltó hatására a tej megalszik. ![]() 4.Az alvadék feltörése. ![]() 5.A savó leszedése ![]() 6.A töret fűszerezése (zöldfűszerek,v.magvak) ![]() 7.A töret formába szedése. ![]() 8.Csorgatás ![]() ![]() 10.A visszamaradt savót újra felmelegítjük. ![]() 11.Forrás után leszedjük a zsendicét. ![]() 12. A zsendice ![]() 13. Savas közeg hatására ismét kicsapódnak a fehérjék. ![]() 14.Elkészül az orda és a rikotta is. |
Média riportok
Riport az MR1-Kossuth Rádió Arcvonások c. műsorából -2013
Riport az MR1-Kossuth Rádió Közelről c. műsorából- 2010 |
műsorában Kattintson a megtekintéshez! |